Obsah

Fašankové tradice

Typ: ostatní
rok 1979Přípravou na masopust býval čtvrtek před masopustní nedělí, nazývaný "tučný čtvrtek". Panovalo přesvědčení, že v tento den má člověk jíst a pít co nejvíce, aby byl celý rok při síle. Letos 11. 2. 2021.
Hlavní masopustní zábava začínala o "masopustní neděli". Také toho dne byl oběd bohatý, ale netrval příliš dlouho, protože se všichni chystali do hospody k muzice. Někdy se tancovalo přímo na návsi a tanec se často protáhl až do rána. Také masopustní pondělí probíhalo ve znamení zábavy a tance. V mnoha vsích se konal "mužovský bál", kam neměla přístup svobodná chasa; tancovali jen ženatí a vdané.
Vyvrcholením masopustu bylo úterý. Toho dne procházely vesnicemi průvody maškar, hrála se masopustní divadelní představení, secvičená obvykle žáky. Obchůzky masek neměly závazná pravidla; záleželo na vtipu a pohotovosti "maškarádů", jaké taškařice budou provádět. Masky byly všude pohoštěny - něčím k zakousnutí a především pálenkou a pivem, které ještě zvyšovaly rozpustilost a veselí. Bývalo však i několik tradičních masek, které se objevovaly každoročně. Mezi ně patřil např. medvěd, někdy vedený na řetězu medvědářem. Jinou tradiční maskou bývala tzv. klibna (= šiml, kobyla, koníček), skrývající často dvě osoby. Objevovala se i maska s jezdcem na koni, Žid s pytlem nebo rancem na zádech, bába s nůší, kominík se žebříkem, kozel a mnoho dalších.

Téměř všude končila masopustní zábava přesně o půlnoci. Tehdy zatroubil ponocný na roh a rychtář či někdo z radních všechny vyzval, aby se v klidu rozešli domů, protože nastala středa a s ní předvelikonoční půst. Někde zakončili o půlnoci muziku "pochováním basy" (symbol toho, že v postu si hudebníci nezahrají), jinde o půlnoci pochovávali Baccha. Lidé věřili, že pokud budou o masopustu tancovat přes půlnoc, objeví se mezi nimi ďábel, často jako cizinec v zeleném kabátě.

Popeleční středa je letos 17. 2.
Zpracováno podle knihy Vlastimila Vondrušky "Církevní rok a lidové obyčeje" (str. 48-49); vydalo nakladatelství DONA v Českých Budějovicích v roce 1991.

https://deti.vira.cz/kalendar/masopust/recept-na-masopustni-koblihy

Recept na masopustní koblížky: 

Z tohoto předpisu vytvoříme 68 koblih, doba přípravy asi 3 – 4 hodiny

Suroviny:

1 kg hladké mouky
12 dkg cukru moučky
12 dkg másla
6 – 8 žloutků
6 lžic rumu
8 dkg droždí
asi 1/2 litru mléka do těsta a ¼ mléka do kvásku
špetka soli
citronová kůra asi z 1 citrónu
vanilkový cukr
povidla
olej na smažení /asi 1,5 litru/

POSTUP:

  1. Utřeme dohromady cukr, máslo a žloutky.
  2. Kvásek vyrobíme ze ¼ litru teplého mléka, 1 lžíce cukru a 2 lžic polohrubé mouky. Nejdříve ohřejeme ¼ litru mléka ve vyšším hrnci, mléko nesmí být horké, jen vlažné. Droždí si rozdrobíme v hrnku, z ohřátého ¼ litru mléka odlijeme asi polovinu do droždí, které s mlékem rozmícháme. Ve zbytku mléka v hrnci rozpustíme cukr a přidáme 2 lžíce polohrubé mouky, nakonec vlijeme do hrnce rozmíchané droždí. Hrnec postavíme na teplé místo a zakryjeme poklicí.
  3. Přibližně po 20 minutách vzejde kvásek.
  4. K utřenému cukru s máslem a žloutky přidáme 1 kg přesáté hladké mouky, dále přidáme kvásek, 6 lžic rumu, sůl, citronovou kůru a vanilkový cukr. Do tohoto těsta přiléváme podle potřeby postupně mléko.
  5. Zaděláme těsto do hladka (zaděláváme asi 15 – 20 minut)
  6. Přikryjeme mísu s těstem utěrkou a necháme kynout přibližně ¾ hodiny
  7. Během kynutí si přichystáme pracovní plochu pomoučenou hladkou moukou a povidla nebo tuhou marmeládu
  8. Z vykynutého těsta odebíráme pomoučenou lžící malé kousky a ukládáme na pomoučenou plochu.
  9. Kousky těsta roztahujeme prsty stejnoměrně do všech stran a doprostřed klademe povidla. (Asi malou lžičku povidel). Povidla s těstem uzavřeme a tím se vytvoří malé kuličky.
  10. Necháme připravené koblihy kynout asi 30 /i více/ minut.
  11. Do velkého kastrolu nebo vysoké pánve (nebo fritovacího hrnce) nalijeme 1,5 litru oleje, zahřejeme na 170 stupňů a do rozehřátého oleje opatrně vkládáme vykynuté koblihy. Smažíme 3 minuty z každé strany tak, aby byla kobliha do půlky ponořená do oleje, zašpičatělou špejlí obracíme po 3 minutách a smažíme po druhé straně.  Hotové koblihy opatrně vyndáváme do mísy, kterou jsme předem vyložili ubrousky pro odsátí přebytečného tuku.

 


Vytvořeno: 8. 2. 2021
Poslední aktualizace: 8. 2. 2021 15:47
Autor: Správce Webu